kawaEspresso, czyli około 70 ziarenek kawy zmielone i podane w 25 ml napoju, to skoncentrowany napój, który gwarantuje sporą dawkę kofeiny. Jego podanie wymaga posiadania od punktów gastronomicznych dobrze dobranego rodzaju porcelany o odpowiedniej pojemności, która pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu espresso.

Kawa espresso jest podawana na w znacznie mniejszych filiżankach, niż tradycyjna „mała czarna”. Oczywiście wszystkie filiżanki do kawy zarówno tej większej jak i tej mniejszej, powinny być wykonane z porcelany. Tylko w ten sposób kawa zachowa swoje ciepło na dłużej. Filiżanka powinna być wykonana z grubszej porcelany, i mieć jajowaty kształt. Sam kształt filiżanki jest bardzo ważny – to on zapewnia odpowiednie formowanie się pianki.

Perfecto!

Aby krzyknąć perfecto! Nad otrzymanym espresso, trzeba być nie tylko znawcą kawy, ale także mieć do czynienia z profesjonalnym baristą dysponującym odpowiednimi narzędziami. Kawa ma nie tylko smakować, ale także pachnieć i wyglądać. Tylko spełnienie tych trzech warunków jest zapewnieniem gwarancji zadowolenia klienta.
Warto pamiętać również o tym, aby filiżanki do espresso były podawane z kieliszkiem wody.