Kawa mrożona na latoZbliżające się lato niesie ze sobą mnóstwo smakołyków, którymi zwyczajowo nie zajadamy się w zimie – truskawki, egzotyczne owoce, lody czy właśnie… kawę mrożoną, która dla niektórych jest prawdziwym rarytasem.

Tak zwane Ice Coffe to ulubiony napój wielu z nas. Znakomicie pobudza, równocześnie orzeźwiając – dlatego idealnie nadaje się na upalne, letnie popołudnia czy spotkania ze znajomymi.

Kawę mrożoną przygotujemy zarówno sami w domowym zaciszu, jak i z profesjonalnych składników. Można mieszać produkty i proporcje, dodając ciekawe dodatki i nadając kawie nietypowe, letnie smaki.

Czym możemy urozmaicić kawę, aby była smaczniejsza?

Możemy dodać lody, syropy smakowe, cukier, cynamon, wanilię, kawałki owoców, wiórki czekolady, kokosu, poeksperymentować z różnymi odmianami kawy… tak na prawdę do kawy frappe możemy dodać wszystko to, co fantazja podsunie nam na myśl. Produkty mieszamy ręcznie lub w blenderze… i gotowe!

Jak podawać?

Kawa mrożona koniecznie musi być podana w wysokiej, przeźroczystej szklance na nóżce oraz ze słomką. Najlepiej takie szkło wcześniej schłodzić (np. w lodówce czy zamrażarce) Warto pamiętać także o estetycznej podstawce – gdyż skraplająca się woda ze szklanki może tworzyć na obrusie mało estetyczne plamy.