Burbon, albo amerykański Bourbon to whiskey, tworzona na bazie kukurydzy w USA. Ten szlachetny trunek powinien leżakować w nowych, opalonych beczkach z drzewa dębowego – a ten, który nie leżakuje dłużej niż 4 lata – powinien posiadać na etykiecie informację na temat długości leżakowania.
Czym się różni burbon od whiskey?
Stojąc przed sklepową półką, na pierwszy rzut oka ciężko rozróżnić whiskey od burbona. Jednak te drugie posiadają takie nazwy jak corny whisky, tennessee whisky czy też inne nazwy zawierające słowo burbon. Reszta nazw dla polskiego laika może być, na pierwszy rzut oka, myląca.
Ciekawostką jest fakt, że nie każdą whiskey można nazwać burbonem – według amerykańskich restrykcji prawnych, burbonem można nazwać tylko i wyłącznie trunek, który został wyprodukowany w USA i leżakował minimum 2 lata w Kentucky. Na etykietach burbona może więc być wykorzystywana tylko jedna nazwa stanu USA- Kentucky
Jak pijemy?
Jego spożywanie nie różni się zbytnio od podawania klasycznej whiskey – z paroma kostkami lodu, nalewamy sobie około 1/4 szklanki. Nie schładzamy go przed podaniem.