W domu, restauracji – ozdoby ze szkła nigdy nie wychodzą z mody. Piękne wzornictwo oraz niezwykłe kolory mieniące się w słońcu sprawiają, że ta ozdoba stała się elementem wystroju wnętrz restauracji, hoteli i domów prywatnych.
Kiedyś, ozdobne szkło kolorowe było postrzegane jako luksus dostępny dla niewielkiej grupki zamożnych ludzi. Obecnie tysiące wzorów i kolorów sprawiają, że jest to ozdoba powszechnie używana do dekoracji. W restauracji kolorowe, szklane wazony dodają miejscu elegancji, a kolorowa zastawa na wystawach zachęca do odwiedzenia lokalu.
Zasady czyszczenia szkła kolorowego nie odbiegają od sposobu czyszczenia innych szklanych akcesoriów. Często jednak szkło kolorowe jest bardziej delikatne, a jego konstrukcja wymaga jeszcze większej ostrożności.
Generalnie napojów nie podaje się w naczyniach kolorowych. Ma to uzasadnienie przede wszystkim w tym, że klient chciałby być pewnym koloru swojego napoju – jego klarowności czy też jakości. Kolorowe szkło również może zmieniać kolor trunku w środku, dlatego też raczej jest stosowane jako na przykład nóżka do kieliszka na wino. Takie rozwiązanie wprowadza w zastawę trochę oryginalności, a jednocześnie kieliszek wciąż jest funkcjonalny i widać przez niego znajdujący się w środku trunek.