Celebrowanie picia herbaty jest tematem znanym nie od dzisiaj. W Polsce, od zawsze podawało się herbatę w szklankach z uszkiem – zwyczaj ten, znany również w Rosji, na świecie nie jest uznawany za zbyt elegancki. Tym bardziej w lokalach gastronomicznych i restauracjach.
Poprawne podawanie herbaty
Popularnym i prawidłowym rozwiązaniem, przestrzeganym również w restauracjach, jest podanie klientowi oddzielnie gorącej wody i torebki herbaty. Można również spotkać zwyczaj, że podaje się esencje z herbatą w czajniczku oraz oddzielnie wrzątek. Oczywiście wszystko powinno być podawane w zastawie porcelanowej. To również ma zalety, nie tylko estetyczne – podając ten starożytny chiński napój w filiżankach o rozszerzających się krawędziach, pozwalamy na uwolnienie jego pełnego aromatu.
Kolejnym, również popularnym sposobem podawania herbaty jest używanie specjalnego czajniczka na podstawce, ogrzewanego małymi świeczkami. W ten sposób podawany napój utrzyma swoją temperaturę na dłużej.
W skład profesjonalnego zestawu do podawania herbaty powinny wchodzić:
- filiżanka wraz ze spodeczkiem,
- podgrzewany czajniczek lub czajniczek z esencją,
- cukiernica wraz z oddzielną łyżeczką bądź szczypcami,
- dzbanuszek na mleko,
- łyżeczki do mieszania herbaty.