Celebrowanie picia herbaty jest tematem znanym nie od dzisiaj. W Polsce, od zawsze podawało się herbatę w szklankach z uszkiem – zwyczaj ten, znany również w Rosji, na świecie nie jest uznawany za zbyt elegancki. Tym bardziej w lokalach gastronomicznych i restauracjach.

Poprawne podawanie herbaty

Popularnym i prawidłowym rozwiązaniem, przestrzeganym również w restauracjach, jest podanie klientowi oddzielnie gorącej wody i torebki herbaty. Można również spotkać zwyczaj, że podaje się esencje z herbatą w czajniczku oraz oddzielnie wrzątek. Oczywiście wszystko powinno być podawane w zastawie porcelanowej. To również ma zalety, nie tylko estetyczne – podając ten starożytny chiński napój w filiżankach o rozszerzających się krawędziach, pozwalamy na uwolnienie jego pełnego aromatu.

Kolejnym, również popularnym sposobem podawania herbaty jest używanie specjalnego czajniczka na podstawce, ogrzewanego małymi świeczkami. W ten sposób podawany napój utrzyma swoją temperaturę na dłużej.

W skład profesjonalnego zestawu do podawania herbaty powinny wchodzić:

  • filiżanka wraz ze spodeczkiem,
  • podgrzewany czajniczek lub czajniczek z esencją,
  • cukiernica wraz z oddzielną łyżeczką bądź szczypcami,
  • dzbanuszek na mleko,
  • łyżeczki do mieszania herbaty.