Sprawne wykonywanie obowiązków kucharza w lokalu gastronomicznym jest uzależnione nie tylko od jego umiejętności, ale także od wyposażenia kuchni, w której pracuje. Profesjonalna kuchnia, szczególnie w lokalach zbiorowego żywienia, powinna mieć kilka osobnych stanowisk:

  • do obróbki warzyw,
  • do przygotowania deserów,
  • do krojenia mięs, wędlin i serów,
  • do smażenia,
  • do zmywania naczyń,

a także innych, uzależnionych ściśle od indywidualnych potrzeb danego lokalu gastronomicznego.

gastronomiaGastronomia jest branżą, w której istotnym czynnikiem jest sterylność i dbałość o przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy. Dlatego też wyposażenie gastronomii kupuje się w specjalistycznych sklepach gastronomicznych. Posiadają one asortyment przystosowany ściśle do użytku gastronomicznego. W większości stoły, lodówki, zamrażarki i blaty kuchenne są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest najlepszym materiałem do zastosowania w kuchni.

Dobry sklep

Sklep gastronomiczny to wyjątkowe miejsce, w którym asortyment przystosowany jest do produkcji jedzenia na dużą skalę. Znajdziemy tam więc pojemne miski, garnki, specjalne patelnie gastronomiczne, profesjonalne wielofunkcyjne piece, a także urządzenia pozwalające w krótkim czasie poszatkować, pokroić, zmielić różne produkty żywnościowe.

Dobry sklep gastronomiczny pozwoli Ci wyposażyć całą kuchnię restauracyjną w sprzęt niezbędny do gotowania jednocześnie dla większej ilości osób.