Osoby stojące za barem muszą się wykazywać nie tylko wielką cierpliwością do obsługi gości, ale także niecodziennymi umiejętnościami, które przekładają się na przygotowywanie dobrych i efektownych drinków.
Z reguły żaden barman nie zdradzi swoich „trików” i przepisów przygotowania poszczególnych drinków. Często to jest powodem jego popularności i sukcesów. Jednak jest parę ogólnych zasad, które każdy początkujący powinien znać, aby nie popełniać podstawowych błędów.
- warto zadbać o jednakowe szkło do wydawania napojów. O ile na domowym przyjęciu podawanie drinków w różnych szklankach może nie być tak rażące, o tyle we własnej restauracji czy barze – owszem. Szkło powinno być kompletne i jednolite.
- oczywiście wszystkie szklanki powinny być idealnie czyste. Oprócz tego ważna jest temperatura. Filiżanki do kawy podgrzewamy na serwisie, natomiast szkło do drinków najczęściej chłodzimy, dodatkowo dodając do napoju kostki lodu.
- warto także zadbać o dobre jakościowo alkohole. Wytrawny smakosz już po pierwszym łyku rozpozna, że z jego drinkiem jest coś nie tak.
Używanie tańszych podróbek może wyłącznie zniechęcić gości do kolejnych odwiedzin. Jedyne co pozostanie z wrażenia po takim miejscu, to niesmak – więc warto tego unikać.