Utarło się, że piwo to typowo męski napój, pijany podczas meczów piłkarskich. Coraz częściej jednak można spotkać miejsca, gdzie oferowany jest bogaty wybór piw… dla koneserów. Do takiego miejsca równie chętnie chodzą mężczyźni, jak i kobiety.
Podane w odpowiednim kuflu, piwa regionalne smakują jak żadne inne. Niebanalny, często niepowtarzalny smak nieznanych trunków małych piwiarni i lokalnych browarów sprawia, że piwo jest częściej wybierane także w restauracjach. Jeżeli do tego dołączymy profesjonalną obsługę, gdzie barman potrafi dobrać piwo do preferencji i upodobań smakowych danej osoby – mamy przepis na idealny wieczór z przyjaciółmi.
Czym charakteryzuje się piwo dla koneserów?
Piwa z małych browarów, szczególnie te niepasteryzowane, charakteryzują się krótkim terminem przydatności. Coraz częściej do nazw mało znanych browarów nie podchodzimy z lękiem o źródło pochodzenia, ale z ciekawością i chęcią eksperymentowania z różnymi smakami. A jest z czym eksperymentować! Piwa czekoladowe, owocowe, miodowe, ciemne czy jasne –rodzajów jest na prawdę dużo. W odpowiedzi na potrzeby klientów, coraz więcej barów różnicuje ofertę swoich trunków, wzbogacając je właśnie o mało znane piwa z regionu.