Tradycja picia kawy jest w Polsce bardzo ugruntowana. Nie znaczy to jednak tego, że rytuał picia czarnego trunku w naszym kraju ciągle wygląda tak samo. Na przestrzeni lat obserwujemy dość duże zmiany w tej kwestii. Dotyczą one przede wszystkim rodzajów dostępnych napojów z kofeiną.

Jeszcze kilkanaście lat temu były one powszechne jedynie w wersji kawy tradycyjnej, po której wypiciu pozostawały na dnie szklanki lub filiżanki fusy. Dzisiaj dostęp do rodzajów kawy jest bardzo rozszerzony. W Polsce w domach i w kawiarniach często zamawia się kawę espresso, latte, irish coffe oraz kawę mrożoną.

Wraz z dostępem coraz większej liczby rodzajów kaw powiększył się również asortyment szklanek oraz filiżanek, które odpowiednio dostosowane do napoju pozwalają się jeszcze bardziej cieszyć ze smaku i wyglądu wypijanego trunku. Jak podawać poszczególne kawy?

Poniżej zamieszczamy krótką instrukcję, wybrane sposoby przyrządzania kawy :

  • kawa espresso – podawana w niewielkich filiżankach wykonanych z grubej porcelany, dzięki czemu łatwiej można utrzymać odpowiednią temperaturę kawy,
  • cafe latte – kawa podawana w wysokich szklankach lub małym pokalu. Serwowana w szklankach z uszkiem lub bez.
  • cafe frappe – kawa mrożona podawana w wysokich szklankach, rzadko posiadających uszko.
  • cappuccino – popularna kawa z pianką. Podawana w filiżankach, jednak większych niż te, w której podaje się espresso.

Filiżanki i szklanki do kawy warto dobierać z rozmysłem. Ich wybór jest bardzo ważny, niezależnie od tego, czy szkło ma nam służyć w domu, czy w restauracji. W kategorii szkło do gastronomii w hurtowniach i dużych sklepach można nabyć wiele rodzajów naczyń o różnej pojemności, kształtach i stylach.