Od pewnego czasu głośno jest o różnego rodzaju kursach barmańskich, na które są dostępne zniżki na popularnych serwisach z zakupami grupowymi. Ale czy to wystarczy, aby zrobić dobre drinki i podbijać serca gości?
Kurs barmański trwający dwa tygodnie to tylko podstawy. Oczywiście istnieje potem droga do dalszego doskonalenia i zaliczania kolejnych stopni barmańskich, które teoretycznie zwiększą poziom naszej wiedzy. Jendak nie ma dobrego barmana bez… praktyki. Dlatego też kolejnym krokiem po zaliczeniu takiego szkolenia powinna być kilkutygodniowa praktyka pod okiem bardziej doświadczonego barmana. Tylko on pokaże nam najbardziej klasyczne błędy i sposoby, jak je omijać oraz zapozna nas z efektywnymi trickami.
Klasyfikacje drinków
Nauczenie się przepisów na pamięć to jedno, a podanie ich w odpowiedni sposób, to drugie. Najbardziej klasycznym podziałem są drinki typu short (pojemność do 120 ml) i long (do 300 ml). Każdego drinka musimy podać w odpowiedniej szklance i najczęściej z lodem – wtedy w pełni można docenić jego smak. Jednak takiego podziału z łatwością nauczymy się sami z internetu. Grunt to podać je tak, aby były dobrze schłodzone a proporcje były dobrane po prostu – idealne.