Świeży lód w barze to podstawa. Stanowi on bowiem najważniejszy dodatek do drinków i zimnych napojów. Bardzo ważne, by dbać o jego systematyczne dostarczanie, stary lód ma bowiem niemiły posmak chłodziarki.

Lód wykorzystywany w barze może mieć wielkość orzechów włoskich lub w formie pokruszonej mieć granulację podobną do ziarenek białej fasoli. Jak porównywać te objętości? By uzyskać jedną kostkę lodu należy użyć jedną kopiastą łyżkę skruszonego lodu. Do jednego drinka dodaje się średnio 3-4 kostki lodu. Inaczej wody z rozpuszczonego lodu nie powinno być w jednym drinku więcej niż 10%. Zbyt duża ilość lodu za bardzo bowiem rozwadnia drinki i psuje ich smak. Z drugiej strony ma również ważną funkcję: ułatwia mieszanie oraz ochładzanie napojów.

 

Należy przy tym zadbać, by mieszanie napojów z lodem było krótkie a przy tym energiczne. Pod żadnym pozorem nie należy sięgać dwa razy po ten sam lód, stosując go w innych napojach.

 

Czasami przygotowuje się określony typ lodu, na przykład lód kawowy, który ma służyć do przygotowywania mrożonej kawy. Dzięki temu nie rozwodnimy kawy zwykłym lodem oraz nie będziemy musieli studzić kawy, co spowoduje, że straci ona swój aromat.

 

Zaparzając napar i następnie go zamrażając w kostkach do lodu, uzyskamy smaczny dodatek do kawy na zimno. Mrożone kostki kawowe mogą nam posłużyć również do przygotowania koktajli i drinków kawowych.