Zaplecze kuchenne w lokalu gastronomicznym powinno być optymalnie zagospodarowane oraz urządzone z zachowaniem najwyższej jakości. Fundamentalnym elementem każdej kuchni okazuje się być piec – nowoczesne alternatywy oferują oszczędną oraz skuteczną obróbkę termiczną w piecach konwekcyjnych.
Zalety zastosowania pieca konwekcyjnego
Z pewnością dużym atutem podobnego rozwiązania jest oszczędność energii oraz przestrzeni. Niskie zużycie energetyczne opiera się na dobrej izolacji pieca, która skraca czas obróbki termicznej. Przyczynia się to do oszczędności finansowych, co nie pozostaje bez znaczenia dla właścicieli lokalów gastronomicznych.
Niewielkie rozmiary pieca umożliwiają jego zamontowanie w małych przestrzeniach kuchennych. Ponadto możliwe staje się ustawienie dwóch pieców, jeden na drugim , co również wpływa na wygodne zagospodarowanie przestrzeni.
Warto podkreślić zdrowotne walory wykorzystania tego pieca – dzięki nowoczesnej technologii możliwe jest zminimalizowanie tłuszczów w potrawach, co wpływa na ich smak oraz jakość.
Zastosowanie konwekcyjnego pieca w kuchni
Piec konwekcyjny umożliwia rozmaitą obróbkę termiczną – pieczenie, gotowanie na parze, blanszowanie oraz obróbka niskotemperaturowa stanowią jego podstawowe funkcjonalności. Z pewnością doskonale sprawdzi się w każdej kuchni gastronomicznego lokalu, którego właściciel pragnie serwować klientom zdrowe i smaczne potrawy.