Czy zdawaliście sobie sprawę, jak ważny jest kufel w przypadku serwowania piwa? To głównie jego kształt decyduje, czy uda nam sie wydobyć z danego gatunku piwa odpowiedni aromat i smak. Sprawdź, jak dobierać kufle.

Najczęściej spotykanym kształtem kufla jest rozszerzający się u góry. Obecnie można się spotkać z wieloma różnorodnymi kształtami kufli, które wydają znani producenci piw – są one dedykowane jednemu, konkretnemu gatunkowi piwa. Te o kształcie rozszerzającym się do góry, pozwalają na dłużej zatrzymać pianę. Natomiast te o węższych krawędziach idealnie zaznaczą smak i aromat piwa, pozwalając się w nim w pełni delektować.

Piwa Lager pijemy w klasycznych, rozszerzających się do góry kuflach– smaki są tak wyraźne, ze nie trzeba ich zatrzymywać zwężającym się do góry kształtem kufla.  Piwa Ale posiadają zdecydowany bukiet, do którego najlepsze są proste, otwarte szklanki z grubszego szkła. Natomiast ciemne piwa możemy bez problemu podać w kuflu na nóżce.

Inne piwa, orzeźwiające lub zmieszane z lemoniadą można podawać w szklankach podobnych do tych, w których serwuje się long drinki. Także mogą mieć stopkę – wtedy nie będziemy ogrzewać dobrze schłodzonego piwa.