Szkło w gastronomii nie musi być tylko przeznaczone do podawania posiłków. Można go wykorzystać także do ozdobienia lokalu i nadania mu przyjemnego i eleganckiego wyglądu. W tym wypadku idealnym i uniwersalnym rozwiązaniem będą szklane, przeźroczyste wazony, które można wykorzystać do dekoracji o różnych porach roku.



Przeźroczysty wazon wykonany ze szkła idealnie sprawdzi się w zimie, kiedy to można wykorzystać go do ozdabiania lokalu w świąteczne gałązki i bombki. Równie dobrze można go wykorzystać latem – wypełniając styropianowymi kulkami i dodając sztuczne kompozycje kwiatowe. Można także użyć szklanych wazonów do kwiatów żywych, które można znakomicie zaaranżować zależnie od okazji.

Najbardziej popularnym rozwiązaniem do żywych kwiatów są proste, przeźroczyste wazony o kształcie prostokąta, w których takie kwiaty jak róże prezentują się najlepiej. Wazony-kule można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów – na przykład zapełniając je do połowy wodą, a na wierzch układając krótko ścięte kwiaty, które artystycznie unoszą się po powierzchni.

Dla gastronomii mamy do wyboru różne kształty flakonów, które można dopasować pod względem dominującego stylu w lokalu. Wąskie, całkiem szerokie, z kolorowego szkła – to tylko niektóre z przykładów, bo kształtów jest naprawdę dużo.
Mimo wszystko, polecane jest zaopatrzenie się w wazony ze szkła przeźroczystego – są one bardziej uniwersalne i z łatwością można je wykorzystać do nowych aranżacji.