Umiejętność profesjonalnego obsługiwania gości przez kelnerów w cztero- czy też pięciogwiazdkowych hotelach jest elementem standardowym. Jednak co zrobić, jeśli dopiero się zaczyna? Poniżej przedstawiamy kilka niezbędnych informacji dla tych wszystkich, którzy dopiero swoją przygodę z kelnerowaniem zaczynają.
Liczy się przede wszystkim dobranie odpowiedniego szkła do podawanego napoju. Nie wspominając o dobraniu szklanki do whiskey czy tez nalaniu piwa do specjalnie przygotowanego do tego celu kufla, dobrze jest pamiętać również w jaki sposób podajemy zwykłe napoje, takie jak wodę czy napoje gazowane. Przede wszystkim napój powinien być odpowiednio schłodzony, najlepiej w chłodziarce do butelek Często lokale do odpowiedniego rodzaju napoju posiadają szklanki z logo producenta, i to właśnie w takich powinny być one podawane. Jeśli jednak takich szklanek nie ma na stanie, do napojów należy podawać wysoką szklankę bez uszka.
Kelner powinien zadbać również o to, aby do szklanki dołączyć słomkę i ewentualnie plasterek cytryny, o ile taki jest narzucony standard restauracji. Ważną informacją jest, aby napoje podać do 2-3 minut od momentu złożenia zamówienia. To one powinny pierwsze pojawić się na stole gości! O ile na danie klient może trochę poczekać, o tyle napoje powinny znaleźć się na stole gości natychmiast.