Dawanie napiwków często zależne jest od danej kultury. W niektórych krajach napiwki… są doliczane automatycznie do rachunku. A w innych jest to miły dodatek i sposób na docenienie obsługującego nas kelnera. Ale ile i jak dać, aby nikogo nie obrazić?
Napiwki często budzą skrępowanie u klientów. Ile dać, kiedy, co zrobić, jak płacę kartą?
Częstym sposobem nawet przy płatności kartą, jest zostawienie drobnych dla obsługującego kelnera w zakładce rachunku czy na przyniesionym talerzyku. Często również można poprosić o dopisanie do kwoty płaconej za rachunek podczas wbijania jej w terminal. W Polsce standardowy napiwek to 10% kwoty od zapłacenia.
Jako niegrzeczne postrzega się zostawianie paru miedziaków czy też wyliczanie kwoty co do grosza. Warto więc wcześniej przygotować sobie drobne a napiwek, aby nie wywoływać krępującej sytuacji.
Sposobem w przypadku nieposiadania wystarczającej ilości drobnych jest poproszenie kelnera, aby wydał do określonej kwoty. W takim wypadku możemy zgrabnie i z klasą wybrnąć z zaistniałej sytuacji 😉