Posiadanie dobrej patelni, niezależnie od tego, czy chodzi o lokale użyteczności publiczne czy o kuchnię domową, jest niewątpliwie gwarancją sukcesu. To dzięki niej można przyrządzać smakowite potrawy, a co więcej, zaskakiwać gości możliwymi do przeprowadzenia eksperymentami. Wynika z tego niezbicie, że patelnia WOK jest produktem niezastąpionym i uniwersalnym.
Charakterystyczne cechy patelni WOK
O jakości chińskiej patelni decyduje szereg aspektów, dzięki którym jest to wyrób wyjątkowy, zapewniający przygotowywanie rewelacyjnych dań. Do najważniejszych wyróżników patelni można zaliczyć między innymi, takie zalety jak:
• Zachowanie soczystości, smaku i wartości odżywczych potraw,
• Możliwość używania zarówno na płytach indukcyjnych, jak i na standardowych płytach gazowych,
• Różnorodność kształtów, wielkości i grubości,
• Wykonanie z wysokogatunkowych materiałów typu żeliwo, żelazo, stal węglowa,
• Pokrycie nieprzywierającą powłoką,
• Wyposażenie w pokrywę, która posiada otwory wentylacyjne,
• Możliwość zakładania na patelnię rusztu do gotowania na parze,
• Skrócenie czasu przygotowywania potraw,
• Wyposażenie w długi, drewniany uchwyt,
• Możliwość wykorzystywania naczynia jako głębokiej patelni lub pojemnego garnka, co ułatwia smażenie, gotowanie, duszenie,
• Patelnia może być kuta ręcznie lub ręcznie wykańczana, co podnosi jej walory estetyczno-użytkowe,
• Możliwość wszechstronnego zastosowania patelni elektrycznych.