Było o winach, whiskey, piwie drinkach… a w czym podajemy wódkę? Czy można ją podać w kieliszku z nóżką? Zobacz, jak profesjonalnie podawać wódkę gościom w restauracjach.
„Czysta” w kieliszku bez nóżki!
Wódkę czystą podajemy w kieliszku o pojemności od 30 – 60 ml. Kieliszek powinien być gładki, zwykły, bez zdobień i co najważniejsze- bez nóżki! Wódka powinna być zmrożona, podobnie kieliszek – ten powinien również być schłodzony. Tym sposobem wydobędziemy wszystkie walory smakowe tego trunku. Wódkę można trzymać w zamrażarce, podobnie jak kieliszki.
Na dwa, czy „do dna”?
Bardziej eleganckim sposobem, który pozwoli na docenienie walorów trunku jest picie „na dwa razy”. Jednak wielu tradycjonalistów jest zdania, że najlepiej wypić kieliszek do dna. Wiele zależy od okoliczności oraz towarzystwa, w jakim się znajdziemy
Kieliszki z nóżką
Te stosujemy do wódek gatunkowych. Również tego trunku nie mrozimy, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Pijąc, trzymamy kieliszek za nóżkę. Aby nie uronić ani kropli, najlepiej zostawić około 3 mm wolnej krawędzi i nie napełniać kieliszka po same brzegi.
Z czym pijemy
W Polsce przyjęło się, że wódkę pijemy do śledzia. Jednak w Rosji czy krajach skandynawskich pije się ją z… kawiorem albo wędzoną rybą. Wiele zależy od zwyczajów zakorzenionych w danej kulturze.