Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią mazurki, sałatki, jajka faszerowane, pasztety… wszystko to pięknie wygląda i pięknie pachnie, ale również powinno być elegancko podane, aby sam wygląd stołu wielkanocnego podkreślał dostojeństwo tego momentu.

Odpowiednio podane potrawy od razu smakują inaczej. Lepiej się prezentują, można zastosować różne sztuki dekorowania oraz zdobienia talerzy i potraw. Na Wielkanoc najlepiej sprawdzą się klasyczne, białe półmiski z porcelany, które można gustownie ozdobić zielonymi gałązkami bądź kolorowymi dodatkami.

W sklepach można również zauważyć różnorodne, kolorowe zastawy, które w wiosennych, zielono-żółtych kolorach mogą być piękną ozdobą podczas dni świątecznych. Wielkanoc kojarzy się z radością i wiosną, dlatego też podczas wymyślania wiosennych dekoracji na stół nie bójmy się wykorzystywać naturalnych ozdób, które kojarzymy ze świętami, a które tak łatwo można znaleźć w ogrodzie.

Podczas świąt można do woli stosować kolorowe jajka, wydmuszki, baranki i kurczaczki – albo te sztuczne, albo wręcz przeciwnie – pokusić się o wykonanie pięknych, jadalnych dekoracji, które w wielkanocny poranek można będzie ze smakiem skonsumować.

Wesołego Alleluja!