Kiedy mamy ochotę na odrobinę eksperymentów z różnymi alkoholami, najczęściej decydujemy się na przygotowanie drinków. Jednak, aby pochwalić się uzyskanym efektem, należy dobrać do niego odpowiednią szklankę, która współgrałaby z zawartością i oczywiście nadawała się do danego typu napoju.
Niektórzy powiedzą – alkohol tak samo smakuje z każdej szklanki. Ale znawcy i koneserzy już nie będą tacy przychylni tej tezie. Dla nich oczywiste jest, że wino czerwone potrzebuje kieliszka z szeroką czaszą, a wino białe już takiego kieliszka nie wymaga.
Podając likiery czy też nalewki najlepiej użyć kieliszków na nóżce – kształtem są podobne do tych do wódki, ale właśnie posiadają nóżkę o różnych kształtach. Chcąc podać Margaritę czy też Martini, dobrze jest zaopatrzyć się w kieliszki koktajlowe, z mocno rozszerzoną, do trójkąta czaszą o pojemności 140-150 mililitrów.
Szklanki z ciężkiego szkła, tak zwane szklanki do short-drinków nadają się do przeróżnego typu napojów – od chłodnej lemoniady w ciepły dzień do mieszanek alkoholowych z przeróżnych alkoholi. Oczywiście, niektóre z nich są stricte przypisane do rodzaju alkoholu – wystarczy przypomnieć sobie kształty szklanek sprzedawane w zestawie wraz z whiskey.