Odpowiednie szkło do serwowania alkoholu obrazuje poziom obsługi w lokalu gastronomicznym. Sama jego jakość też nie pozostaje bez znaczenia, musi być maksymalnie gładkie i przezroczyste, tak aby gość swobodnie mógł ocenić barwę trunku. Kształt kieliszka, jakość szkła, jego wielkość mają bezpośredni wpływ na smak. Wpływają również na ocenę i wrażenia estetyczne klienta, które są tak niezwykle ważne podczas konsumpcji.

Według przyjętych norm do win białych stosuje się kieliszki o czaszy mniejszej niż do wina czerwonego, o pojemności 100–200 ml, do win czerwonych kieliszki z dużą, zwężającą się ku górze czaszą o pojemności 150–250 ml i dość krótką nóżką. Natomiast do win deserowych i aperitifu – kieliszki przypominające te do wina czerwonego, ale mniejsze (o pojemności około 100 ml).

Do szampana i win musujących najlepiej wybrać kieliszki zwane fletami. Mają pojemność 150–180 ml, są smukłe, z reguły zwężające się ku górze. Wybór szkła do serwowania alkoholi mocnych jest bardzo dużo. Degustacji należy dokonywać jednak w niewielkich kieliszkach o kształcie tulipana. Picie w pubie to zupełnie inna kwestia, szczególnie jeśli pijemy alkohol z lodem. Wówczas można stosować tradycyjne szklaneczki z grubym denkiem z różnorodnymi zdobieniami.

Do koniaków i brandy stosuje się kieliszki z pękatą czaszą o pojemności powyżej 230 ml, do wódek – zarówno kieliszki na nóżce, jak i bez o pojemności 30–60 ml, do whisky – szklanki w kształcie walca o grubym dnie i pojemności 150–220 ml. Szklanki te można również stosować do drinków, fantazyjnych koktajli oraz wszystkich alkoholi nalewanych na kostki lodu.

Do likierów pasują kieliszki zbliżone kształtem do tych do wódki, na nóżce, z tym że są znacznie smuklejsze. Pojemność czaszy nie powinna przekraczać 60 ml. Do short drinków (sporządzane z samych alkoholi) wykorzystuje się kieliszki o rozszerzającej się czaszy (pojemność do 150 ml) i dość krótkiej nóżce, do long drinków (alkoholi rozcieńczanych) – smukłe, duże szklanki o pojemności od 150 do 350 ml, natomiast do hot drinków – szklanki z uszkiem o pojemności od 200 do 250 ml.