Pełny posiłek w restauracji często łączy się z zamówieniem lampki wina. Taki dodatek nie tylko podkreśla klimat i nastrój, ale także znakomicie podkreśla smak potraw. Warto więc widzieć, jak zamawiać wino i jak profesjonalnie powinno być ono podawane przez obsługę restauracji?

Nie trzeba przypominać, że do każdego rodzaju wina przeznaczone są inne kieliszki. Wino czerwone najlepiej smakuje w tych z dużych, szerokim kielichem, a młodsze wina, białe można spożywać w kieliszku węższym. Ma to bezpośredni związek z aromatem wina i pełnym smakiem każdego z tych trunków.

A może cała butelka?

Karta win, jaką dostaje klient wraz z kartą dań powinna zawierać nie tylko nazwę wina oraz producenta, ale także krótki opis potraw, do jakich warto zamówić dany rodzaj. Jeśli karta win nie zawiera takiej informacji, najlepiej poprosić kelnera o poradę w kwestii najlepszego trunku do wybranej potrawy. Całą butelkę zamówionego napoju kelner powinien przynieść do stolika, aby umożliwić stwierdzenie przez klienta, że wino jest faktycznie tym, które zamawiamy. Również otwarcie powinno nastąpić przy zamawiającym. W eleganckich restauracjach wino testuje najpierw kelner, w celu stwierdzenia jego jakości, czy też ewentualnego zepsucia. Dopiero następnie wino jest rozlewane do kieliszków, począwszy od kobiet, a skończywszy na osobie, która zamawiała wino.

Warto pamiętać, że w wykwintnych restauracjach osobą odpowiedzialną za doradzanie w kwestii win jest sommelier, który jest prawdziwą skarbnicą wiedzy. Posiada on odpowiednie wykształcenie, często poparte wieloletnim doświadczeniem.